Kérdése van? Hívjon minket! +36202103881

Blog

Néhány szó a rozsdamentes edényekről

mester-konyha.hu
mester-konyha.hu
2022.01.27 11:54
Néhány szó a rozsdamentes edényekről

Vajon miért olyan nagy az árkülönbség edény és edény között? Erre kapunk választ és olvashatunk néhány jó tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni edényvásárláskor.

Először is az edény árát jelentősen befolyásolja az, hogy milyen anyagból készül. Ránézésre azt mondhatnánk, hogy rozsdamentes acélból (inox) készül az összes lábas, ami szürke színű. Viszont acél és acél között is nagyon nagy különbség lehet és a nyersanyag minősége nagymértékben hatással van a végtermék árára és tartósságára is. Vagyis olcsó alapanyagból olcsóbb edényt kaphatunk és fordítva.

A felhasznált anyag mennyisége is egy fontos tényező. Amikor a kezünkbe veszünk egy edényt, meg tudjuk ítélni a súlyából és fogásából, hogy „van e benne anyag”. Az edény élettartamát ez is nagyban befolyásolja. A silány minőségű edényekre jellemző, hogy eldeformálódnak, az edény alja elszíneződik, a nyele mozog vagy leesik.

A jó minőségű edények több réteg anyagból készülnek, ez már ad az edény testének egy tartást. Ezeknek az edényeknek sokkal jobb a hőtartása, ezért gyorsabban és gazdaságosabban tudunk főzni bennük. A nyelét szegeccsel rögzítik, mert sokkal tartósabb, mint a hegesztett nyél. Kialakítását tekintve pedig két típust különböztetünk meg: szendvicstalpas és multi-layer edény.

A szendvicstalpas edény alja és oldala két külön anyagból készül. Tökéletes választás háztartásokba, funkcióját tekintve megszolgálja magát, amennyiben rendes alapanyagból és jó minőségben készül. Kínálatunkban a franciaországi DeBuyer gyártó Milady , a  Prim’appety és a Twisty családokban találhatók szendvicstalpas edények.

A multi-layer edények teste egy darab anyagból készül, így – szemben a szendvicstalpas kialakítással- itt nem szakad meg a hővezetés. Rendkívül gyorsan reagál a hőváltozásra, legyen szó hevítésről vagy az ellenkezőjéről. Kínálatunkban ilyenek a Affinity és Alchimy edények, valamit a rézedényeket is ezzel az eljárással gyártják.

A következő videó jól szemlélteti a két edénytípus közötti különbséget:

És érdekességképpen még egy videó a gyártás folyamatáról, ahol éppen egy Alchimy edény elkészítését mutatják be.

 

Az edény megjelenését tekintve megkülönböztetünk magas fényű, selyemfényű vagy matt edényeket. És itt is érvényes az a „szabály”, hogy minőségi alapanyagból készített edény nem veszít a fényéből és nem opálosodik még akkor sem, ha mosogatógépben tisztítjuk.

Webáruházunk edénykínálata megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://www.mester-konyha.hu/sct/389587/Edenyek-es-edenykeszletek