Kérdése van? Hívjon minket! +36202103881

Blog

Milyen serpenyőt válasszak?

mester-konyha.hu
mester-konyha.hu
2021.07.07 11:25
Milyen serpenyőt válasszak?

Jótanácsok serpenyő választáshoz

Manapság a serpenyőválasztás sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hisz minden áruházban túlkínálat uralkodik, a minőség és az ár rendkívül széles palettáján válogathatunk serpenyők óriási választékából.
Most azoknak szeretnénk tanácsot adni, akik szeretnek főzni, serpenyőválasztás előtt állnak vagy egyszerűen érdekli a főzés és az ahhoz használatos eszközök.
Serpenyőt választani nem csupán a kinézet vagy az ár alapján érdemes. Hiába gondolná a vásárló, hogy, ha megveszi a drágább serpenyőt, akkor biztosan jól jár, mert nem biztos, hogy így van.

Először is érdemes eldönteni, hogy mire szeretnénk használni a serpenyőt. Alapvetően egy háztartásba 2 fajta serpenyő szükséges. Egy a közepes hőfokot igénylő ételek elkészítéséhez és egy a magasabb hőfokot igénylő ételeknek.

Amikor közepes hőfokon készítünk el egy ételt, először az alapanyag nedvességtartalmát redukáljuk, vagyis kifőzzük. Az ehhez ajánlott tapadásmentes bevonatú serpenyők több réteg alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy öntött vasból készülnek, valamilyen mesterséges kémiai bevonattal. Ez általában PTFE bevonat, ami kopásálló és egyben hőszigetelő szerepet tölt be. Érdemes odafigyelni, hogy a bevonat PFOA mentes legyen, ugyanis az már az egészségre káros kémiai anyagokat tartalmazhat. Tapadásmentes serpenyőben főleg zöldségeket, fehér húst vagy halételeket készítünk, valamint kész ételt melegítünk újra.

Tapadásmentes serpenyő

Webáruházunkban megvásárolhatóható tapadásmentes serpenyőiket megtalálja ide kattintva.

A magasabb hőfokot igénylő ételek elkészítéséhez ajánljuk az acélserpenyőket. Az acél a vas egyik legismertebb ötvözete, ezért sokszor találkozhatunk ezekkel a serpenyőkkel vasserpenyő néven. A réz és az alumínium után a vas a legjobb hővezető anyag a konyhában. Azon kívül, hogy kiváló hőeloszlást biztosít a vasserpenyő 100 százalékban egészségre ártalmatlan, teljesen természetes anyagból készül és a magas hőfokon történő használat közben sem szabadulnak fel káros anyagok. Ezért is ajánlott zöldségek és húsok pirítására, kérgesítésére, grillezésre, amiket hirtelen, magas hőfokon készítünk el. Az acélserpenyők igényelnek némi törődést, kezdetben és esetenként ki kell égetni, alkalmanként sóval ápolni és csak kézzel, mosogatószer nélkül szabad mosogatni. Viszont az acélserpenyőkben készült ételekért és a család vagy a barátok elismerő szavaiért mindenképpen megéri. 

Bevonatmentes acélserpenyő

Webáruházunkban megvárásorható vasserpenyőiket megtalálja ide kattintva.

Amennyiben biztosra megy és univerzális, "mindenes" serpenyőt keres, akkor a rozsdamentes acélból készült serpenyők között érdemes körbenéznie: itt. Ezek szintén kellőképpen felhevülnek, tojást, sztéket, de még zöldségeket is piríthat benne. Mutatósak, akár tálalásra is alkalmasak és mosogatógépben is lehet tisztítani.A 2 főzési eljáráson túlmenően azt is figyelembe kell vennünk, hogy a serpenyőt milyen hőforráson fogjuk használni. Indukciós főzőlapon csak olyan serpenyőt tudunk használni, amiben benne van egy mágnesezhető réteg. Kerámia főzőlapon, gáztűzhelyen használható bármely anyagból készült serpenyő. Amennyiben sütőben is szeretnénk használni a serpenyőt, akkor a nyél anyagát is meg kell vizsgálnunk, ugyanis műanyag vagy fanyelű serpenyőt nem rakhatunk sütőbe. Az acél nyelű serpenyőkből sem mindet rakhatjuk sütőbe, mert sokszor az állagmegóvás érdekében a nyelet valamilyen anyaggal bevonják, ami nem biztos hogy hőálló. Általában a gyártó feltünteti, hogy mely serpenyőket lehet sütőbe rakni. A mester-konyha ehhez a De Buyer Carbone Pluse serpenyőjét ajánlja.

A nyél rögzítésének módja is fontos szempont. A szegecselt nyél időtállóbb, mint a hegesztett nyél, ezért erre is érdemes odafigyelni.

További hasznos tanács, hogy a méretválasztásnál érdemes figyelembe vennünk, hogy hogyan tároljuk a serpenyőt. Ha a konyhaszekrényben tároljuk, akkor érdemes különböző méretű serpenyőket vásárolni, hogy helytakarékosan egymásba tudjuk rakni őket. A háztartásban a legnépszerűbb méretek a 24-26-28 cm átmérőjű serpenyők, mely számok minden esetben a serpenyő teljes, vagyis a felső peremének az átmérőjére vonatkoznak.