Kérdése van? Hívjon minket! +36202103881

Blog

Az acélserpenyők kiégetése

mester-konyha.hu
mester-konyha.hu
2022.02.10 16:23
Az acélserpenyők kiégetése

Miért fontos, hogy kiégessük? Hogyan kezdjünk neki?

Leírjuk és videóval szemléltetjük a folyamatot. Bizton állíthajuk, hogy megéri!

Az acélserpenyők egyik előnye, hogy nincsen rajtuk semmilyen bevonat, vagyis egy teljesen nyers, kémiai anyagoktól mentes felületet használunk ételeink elkészítéséhez. Tapadásmentességüket az első használat előtti kiégetéssel és az azt követő használattal nyerik el. A kiégetés kulcsfontosságú, hiszen ezzel biztosítjuk magunknak azt, hogy vasserpenyőnk örök darab maradhasson a konyhánkban.

A kiégetésnek több módszere is van, mi az alábbit javasoljuk:

1. Webáruházunkban vásárolható De Buyer Mineral B családjában fellelhető serpenyők a gyárban kapnak egy vékony méhviasz bevonatot, ami megvédi a nyers felületet a rozsdálódástól. Ezt forró víz alatt egy alapos öblítéssel és némi puha szivacsos dörzsöléssel távolítsuk el és törtöljük szárazra a serpenyőt.

2. Hőforrásunk, ami lehet gáz, vagy elektromos -beleértve az indukciós főzőlapot is- 3/4-es teljesítményén kezdjük el hevíteni a serpenyőt és öntsük bele annyi olajat, hogy a teljes felületet vékonyan befedje. 10 percig hevítsük. Ezalatt azt fogjuk látni, hogy a serpenyő elszíneződik, az olaj füstöl, de ettől ne ijedjünk meg, ez teljesen normális!

3. 10 perc elteltével vegyük le a hőforrásról a serpenyőt és hagyjuk kihűlni az olajat. Majd öntsük ki az olajat, töröljük szárazra a serpenyőt és hevítsük újabb 2 percig az üres serpenyőt. Ezzel a kiégetést elvégeztük, serpenyőnk használatra kész!

A következő videó a fentieket szemlélteti:

 

A későbbiekben a serpenyőt soha ne áztassuk és ne tisztítsuk mosogatógépben. Folyó víz alatt távolítsuk el a serpenyőről az ételmaradékot, vékonyan olajozzuk be a felületet és tároljuk száraz helyen. Amennyiben a használat során mégis letapadna serpenyőnkben valamilyen étel, ami makacsul ragaszkodik serpenyőnkhöz, akkor se essünk pánikba. Egyszerűen hevítsünk benne sót, dörzsöljük le az ételmaradékot és végezzük el újra a kiégetést.

Ezért a gondoskodásért, amit a fentiekben részleteztem, egy életre szóló hűséges társra tehetünk szert a konyhánkban. A vasserpenyők méltán kapták a "nagymamáink serpenyője" elnevezést, hisz generációkat szogáltak ki a masszív és súlyos darabok. Ráadásul környezetbarát és tudatosan táplálkozónak is egy jó alternaítva, ha fontos nekik, hogy vegyi anyagoktól mentes serpenyőben készítsék el ételeiket.